RESEPI MEE BANDUNG SEDAP & LAZAT
Bahan-bahan:
- 500g Mee kuning dicelur
- 200g Tulang lembu/ayam direbus (untuk jadikan stok)
- 100g Udang hidup/Sotong
- 100g Sawi
- 7 cawan Air
- ½ cawan Sos tomato
- 2 biji Telur
- 1 sudu besar Perencah pati ayam
- Secukup Garam
- Secukup Gula
- Secukup Minyak untuk menumis
X: dikisar halus
- ½ cawan Udang kering
- 20 tangkai Cili kering
- 10 ulas Bawang merah
- 3 ulas Bawang putih
- 3 sudu besar Kacang goreng, dikisar
- 2 batang Serai, dititik
- 1 biji Keledek, direbus dan dikisar
Cara Menyediakan:
- (1) Panaskan minyak, tumis (X) hingga wangi kecuali keledek.
- (2) Masukkan air rebusan daging, udang dan biarkan mendidih.
- (3) Tambahkan sos tomato, perencah pati ayam, garam dan gula serta keledek.
- (4) Biarkan mendidih baru masukkan sawi dan telur.
- (5) Hidangkan dengan mee kuning, hirisan cili merah, bawang goreng dan limau nipis.
MEE BANDUNG MUAR (Resepi asli Muar)
Bahan-bahan:
- 1 kg mee kuning
- 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
- 1 labu bawang putih (diketuk)
- 5 biji bawang merah
- ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
- ½ cawan udang hidup
- 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
- Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
- Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
- ¾ - 1 cawan gula pasir
- 3 - 4 cawan air rebusan daging
- 1 sudu makan sos tiram
- Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
NOTA:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.Cara memasak:
- 1. Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
- 2. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
- 3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
- 4. Masukkan sos tiram
- 5. Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
- 6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
- 1. Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- 2. Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- 3. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
- 4. Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
- 5. Hidangkan.
Selamat Mencuba.

Belum ada tanggapan untuk "Resepi Mee Bandung Muar Yang Sedap Dan Asli"
Posting Komentar